Diş Beyazlatma

smiling-woman-dentist-chairDiş taşı temizliği ve beyazlatma sıklıkla birbirine karıştırılan kavramlardır. Aslında hastaların bekletisi iki işlemde de tedavi sonu diş renginin açılmasıdır. Fakat diş taşı temizliği ile diş tartarları, diş yüzeyindeki plağın giderilmesinin ardından polisaj ile dişlerdeki kahverengi, sarı lekelenmeler giderilir. Temiz bir diş yüzeyi olacağından dolayı dişler görüntü olarak rengi açılmış durur. Ancak esas diş renginiz değişmemektedir.

Beyazlatma işlemi ise kimyasal ajanlarla gerçekleştirilen kimi zaman lazerli ışık cihazı ile kimi zaman da ışıksız yapılan bir uygulamadır. Dişlerimizi geleneksel skala ile değerlendirecek olursak A1 - A2 - A3 - A3,5 - A4 - B1 - B2 - B3 - C1 - C2 - .... şeklinde beyazdan sarıya, beyazdan griye doğru renk değerleri ile numaralandırırız. İşte beyazlatma işlemi sonrasında hedefimiz sizin dişlerinizin renk tonunu açmak, skalada ki başlangıç değerlerine yakınlaştırmak olur.

Dişleri beyazlatınca rengi tekrar geri döner mi?

Beyazlatma işlemi sonrasında özellikle ilk 10 gün boyunca aşırı çay, kahve, sigara tüketimini engelliyoruz. Bunun yanı sıra salça, bol domates, kırmızı şarap gibi renklendirici gıdalardan uzak kalmak gerekli. Dişler işlem sonrası günlerde tekrar kendi su oranını yakalayınca yavaş yavaş normal rutin beslenmemize dönebiliriz. Ancak unutulmaması gereken konu beyazlatma işleminden bağımsız normalde de tüketilen yşyecek ve içecekler dişlerde renklenmeye sebebiyet verir.

Diş Beyazlatmadan sonra hassasiyet olur mu?

Dişlerde bir miktar hassasiyet görülmekle birlikte uyguladığımız hassasiyet giderici ajanlarla hassasiyetin önüne geçiyoruz.

Diş temizletmek zararlı mı?

Cevap kesinlikle hayır. Gerekli durumlarda temizlenmeyen diş taşları diş etinde gingivitis dediğimiz iltihabi duruma yol açarlar. Diş eti pembe, pürtüklü portakal kabuğu görünümünden çıkar özellikle diş arasında papil diye adlandırdığımız üçgen diş eti kısmından başlayarak daha kırmızı, pürüzsüz, parlak, ödemli bir görünüm alır. Yapılan doğru diş taşı temizliğinin ardından bir kaç gün sonra diş etleri sağlıklı görünüme kavuşur. Doktorunuz size gerekli durumlarda medikal destek için reçete yazabilir. Bu reçeteye bağlı kalmak, hekiminizin önerdiği uygulamaları yapmak önemlidir.

Yılda iki kez diş takı temizliği ve diş hekimi kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın.