İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant Tedavisi Nedir?

Herhangi bir sebepten dolayı kaybedilmiş dişlerin tekrar fonksiyon ve estetiğini kazandırmak amacıyla dişsiz boşluklara uygulanan titanyum vidalardır. Bir tane olabileceği gibi birkaç tane diş eksikliğinde ya da tam dişsiz ağızlarda uygulanabilir.

Implant operasyonu cerrahi bir girişimdir. Kulağa kemik,vida , kan.. gibi kelimeler aynı cümle içerisinde toplanınca korkunç, ürkütücü geldiğinin farkındayım. Yalnız öncelikle belirtmek isterim ki diş çekiminde, ya da bir kanal tedavisinde uygulanan lokal anestezi nasıl ise implant tedavilerinde de aynıdır. Dolayısıyla burdan yola çıkarak işlem için ekstra bir uygulama yapılmasına gerek olmadığını anlayabiliriz.

Tüm kanamalı , cerrahi girişimlerde olduğu gibi diş çekimi dahil kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar, kan sulandırıcılar, kemik erimesi için ilaç kullanımı bu operasyon içinde önemlidir. Hekiminizin size soracağı soruları doğru cevaplayarak en sağlıklı operasyon planlaması yapılmasına yardımcı olursunuz.

Implant uygulamaları diş çekimi ile aynı seansta olabileceği gibi geçmişte yapılan bir çekim sonrası dişsiz boşluğa da yerleştirilebilir. Implantlar titanyum vidalardır. Bu titanyum vidalar diş kökünü taklit ediyor gibi düşünebilirsiniz. Yani implant dediğimiz şey çene kemiğinize yerleştirilen yapay diş kökleridir. Doğal dişlerde uygulanan köprü,kaplama protez uygulamaları gibi bir kaç implantla da köprü protezleri yapılabilir. Ya da hiç dişi kalmamış bir hastanın total protez (tam damak ) kullanımı kolaylaştırmak adına destek amaçlı yerleştirilebilir.

Bu kısa bilgiler ışığında implant tedavisinin kullanım amaçlarını hatırlamış olduk. Yine hatırlamamız gereken en önemli nokta teşhisin yaniimplant uygulamasının uygunluğunun hekiminiz tarafından karar verilmesidir. Öncelikle bir röntgen x-ray yardımı ile kemik ve anatomik yapılar değerlendirilir. Gerekli durumlarda implant bölgesinde tomografi görüntüsü istenir. Fiziki ve radyolojik muayene sonucu yapılacak olan implantların çap ve boyları belirlernir.

İmplant uygulamaları için garanti süresi de en çok merak edilen sorular arasındadır. Implant firmaları çeşitli garanti seçenekleri sunar. Yalnız bilinmelidir ki implantların sağlığı için de doğal dişlerde ki fırçalama, ağız bakımı aynen devam etmelidir. Sonradan gelişen sistemik hastalıklar, ani kemik erimesine neden olan durumlar ya da hastanın ağız bakımının iyi olmaması implantları garanti kapsamından çıkartır.

Herkese iyi günler dilerim.