implant tedavisi sonrası neler yapılmalıdır?

İmplant Tedavisi Fethiye

Günümüzde kayıp dişler sonrasında en sık tercih edilen tedavi seçenekleri arasına girmiştir implant. Eksik dişlerin yerine diş kökünü taklit eden titanyum yapılar ve üzerine yapılan protezler ile birlikte kaybedilen estetik ve fonksiyonun tekrar kaandırılması hedeflenir. Peki günümüzde bu kadar yaygın tercih edilen implant tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir?

İmplant Operasyonu Sonrası Yara Yeri Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İmplant uygulamaları cerrahi girişimlerdir. Mevcut dişlerin çekilmesini takiben aynı seans yerleştirilmekle birlikte, daha önceden çekilmiş dişlerin yerine de konabilir. Dolayısıyla bölgede açık yara mevcuttur. Yara bölgesini temiz ve sağlıklı tutmak çok önemlidir. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere harfiyen uymanız gerekmektedir. Ancak implant tedavisi yapıldığı gün ağız çalkalamak ve tükürme işlemi yasaktır. Çünkü oluşacak basınçla birlikte oluşan pıhtı bölgeden uzaklaştırılır. Dolayısıyla başlayan iyileşme engellenmiş olur ve kanama alttan sürekli devam eder.

Sonraki takip eden günde artık doktorunuzun önerdiği gargaraları kullanabilirsiniz. Ve yumuşak diş fırçalarıyla hiç baskı oluşturulmadan bölge fırçalanabilir.

İmplant Operasyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İşlem yapıldıktan sonra özellikle il 10-15 gün çok soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bulgur, pirinç, incir gibi taneli besinler tercih edilmemelidir. Sert baskı yapıcı yiyeceklerden, ekmek kenarı gibi sert kesici yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Ardından bir kaç aylık süre implant etrafının kemikleşmesinin beklendiği süre boyunca da yine beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Destekleyici gıdalar seçilmedilir.

İmplant Operasyonu Sonrası Sigara Alkol Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Sigara ve alkol tüketimi cerrahi işlemler için büyük olumsuzluk teşkil etmektedir. Sigara damarlanmayı azaltacağından dolayı yara bölgesine gelen kan akışı azalır ve dolayısıyla iyileşme süreci tehlikeye girer. Sigara ve alkol implant tedavisinden sonra 15 gün süre ile tüketilmemelidir.

İmplant Operasyonu Sonrası Şişlik ve Ödem İçin Ne Yapılmalıdır?

İmplant işleminden sonra hiç şişlik ve ödem olmayacağını düşünmek yanlış bir beklentiye girmektir. Örneğin kolumuzu bir yere çarptığımızda kemiğe yakın bölgede ise orda bile bir ödem, şişlik gözlenir. Dolayısıyla implant operasyonlarında kemiğe müdehale vardır. Dolayısıyla şişlik ve ödem son derece normaldir.

İşlemin yapıldığı gün 5’er dakika aralıklı yapılan soğuk kompress çok önemlidir. Uzun süre sürekli tutmak değil aralıklı uygulamalarla operasyon sonrası şişlik ve ödem minumuma indirilebilir

Herkese sağlıklı günler dilerim.